+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

TMS terápia

A TMS, azaz a Transzkraniális Mágneses Stimuláció, egy olyan (beavatkozással nem járó) eljárás, mely során ingerlés érhető el a koponya, csontokkal borított területén is. A készülékhez egy réztekercs tartozik, mellyel mágneses teret hozunk létre. Az agy megfelelő (betegségenként eltérő) területe fölött alkalmazva elektromos áramot keltünk, pozitív irányba befolyásolva az idegsejtek működését. Különböző állapotok kezelésére más-más protokollt alkalmazunk.

Pszichológiai ellátás

Az ellátás során az első interjú alatt megtörténik a pszichológiai vélemény felállítása, pszichológiai tesztek alkalmazásának segítségével. A vélemény felállítása után kezdődik meg a kezelés. A szakrendelés szükség esetén a rehabilitációs program kiegészítő részeként is működhet. A kezelés a páciens egészséges személyiségrészét támogató, megerősítő, a megküzdési készségeket fokozó módszer.

Neurológiai és rehabilitációs szakrendelés

A szakrendelés során komplex szemléletben felmérjük a páciens neurológiai állapotát, majd a diagnózis felállítása után megkezdjük a rehabilitációs program megtervezését. Megállapítjuk a rehabilitációs célkitűzések alapjait, illetve kidolgozzuk a rehabilitációs tervet, a gyógyuláshoz vezető lépéseket. Segíteni tudunk: Stroke, agyvérzés utáni állapotok kezelésében, Parkinson- szindróma illetve Sclerosis Multiplex-ben szenvedőknek, Guillain- Barré szindrómásoknak. Fel vagyunk készülve komplex agy és koponya sérültek rehabilitációjára is, de egyéb neurodegeneratív illetve perifériás idegi bántalmakat is kezelünk.
|
„A rehabilitáció során Ön olyan segítségeket kap, amelyek célja az optimális testi, lelki, szellemi és szociális szint elérése és megtartása. A rehabilitáció olyan eszközöket kínál Önnek és hozzátartozóinak, amelyekre függetlenségük és személyi integritásuk megvalósításához szükségük van.” (Egészségügyi Világszervezet)

Fizioterápia - Gyógytorna

A gyógytorna a rehabilitáció egyik legalapvetőbb része. A gyógytorna célja a mozgásszervrendszeri betegségek kialakulásának megelőzése, prevenciója, rehabilitációja. A gyógytornakezeléseket orvosi diagnózis, vagy javaslat alapján végezzük, így az orvossal, beteggel és közvetlen környezetével közösen tűzzük ki az elérni kívánt célokat és együtt is igyekszünk ezeket megvalósítani. A kezelések során a családtagokat is ellátjuk azokkal az instrukciókkal, melyekkel megfelelően segíthetik a beteg gyógyulását, illetve a rehabilitációs csapat munkáját.

Fizioterápiás- gyógytorna kezeléseink egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások keretei között történnek. Neurológiai szakorvos javaslatra történő kezelések mellett, az alábbi terápiákat kínáljuk:

  • Elektroterápiás kezelés
  • Gyógymasszázs
  • Kinezio tape kezelés
  • Ergoterápia

Szálláshely

Több napos terápiáink igénybevétele esetén a Központ épületében kiegészítő szoltáltatásként szálláslehetőséget is biztosítunk, elősegítve hogy pácienseinknek ne az utazásra és a vele járó kellemetlenségekre, hanem valóban a gyógyulásra tudjanak koncentrálni.

CÉLUNK

A speciális mozgásterápia során, a funkcióját vesztett test vagy testrész működésének helyreállítására törekszünk, célzott gyakorlatokkal. Az egész emberi testet figyelembe véve egy teljes körű állapotfelmérést végzünk, így felállítva a diagnózist és a legmegfelelőbb kezelési eljárásokat alkalmazunk az emberi anatómia és élettani folyamatok ismeretének birtokában. Továbbá szem előtt tartjuk az otthoni környezetet, a páciens és a családtagok kooperációját és céljait. Mindezek alapján kezelési tervet készítünk, amely tekintettel van a beteg általános állapotára, korára és életvitelére is.

Tornatermünk a tárgyi minimumfeltételek (labdák, szalagok, ágyak, tükrök) mellett, további speciális eszközökkel is felszerelt, mely a páciensek hatékonyabb kezeléséhez nélkülözhetetlen. Ilyen eszközök a függesztéses rendszerek, amely lehetővé teszi a kezelt páciens horizontális illetve vertikális síkban való tornáját. A vertikális függesztés nélkülözhetetlen a neurológiai érintettségű páciensek kezelése során is. A járástanulás elősegítésében, egy a futópad (Treadmill) fölé elhelyezett függesztéses heveder rendszer is tartozik. Lehetőség van állítógép használatára is, mely a gyenge (pareticus illetve pleg) alsóvégtagok tornáztatására szolgál.

A speciális eszközökön túl gyógytornászaink az alábbi kiemelt kezelések elvégzésében is jártasságot és magas szakmai kvalitást mutatnak. Ilyenek a különböző idegmobilizációs technikák, a speciális neurológiai érintettségű páciensek Bobath terápiája, a McKenzie torna, illetve a kinezio- tape használata, alkalmazása.

Végsősoron gyógytornászaink legfontosabb feladata a betegek megtanítása saját testük helyes használatára.