+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

Szén-dioxid kezelés

A szén-dioxid terápia a mofetta hatáson alapszik. A mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő geológiai jelenség, melynek során a talaj mélyéről főleg szén-dioxidban gazdag gáz tör a felszínre. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és főleg megfigyelésen alapuló jótékony hatásuk miatt régóta használják. A természetben előforduló száraz mofetták gázkeveréke más gázok mellett (pl.: metán, nitrogén, oxigén, radon-izotóp) főleg szén-dioxidot tartalmaz, melynek jótékony hatását felismerve, speciális készülékek használatával szén-dioxid szárazfürdőként is elérhető kiemelt telepített szolgáltatóhelyeken. 

A szén-dioxid gázzal történő kezelés során a bőrön keresztül keringésbe jutó gáz az általános közérzetjavító hatása mellett minden olyan állapot esetén segíthet, ahol a helyi véráramlás és szöveti oxigenizáció fokozódása, a mikrokeringés javítása révén javulás várható, valamint, ahol a szén-dioxid általános értágító hatása kedvező a szervezet működésére.

A felszívódó gáz hatására a bőr erek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, a véráramlási sebesség nő. Ezeket a hemodinamikai változásokat kapillármikroszkópos vizsgálatok jól demonstrálják, de a perifériás ér- reakció a „fürdés” alatt az érintkező bőrfelületen szabad szemmel is látható. A bőr hajszálerein átáramló vérmennyiség növekedése gyors és látványos. A folyamat a kezelés 7- 8. percében kezdődik és a 10-20. percben éri el a maximumot. A hatás a bőrön át felszívódó és a belélegzett CO2 következménye. A test felületi, direkt mérhető hőmérséklete 1,6-4 Celsius fokig terjedő növekedést mutat, jelezve a bőralatti hajszálerek kitágulását.

A bőrön át felszívódó szén-dioxidnak a keringésre gyakorolt általános hatása is van, az erek tágulata és a bőrön át bejutott, majd a vérplazmában feloldódó szén-dioxid hatására. Megközelítőleg 15 percnyi kezelést követően már jól érzékelhető és kimutatható a véráramlás sebességének fokozódása. A szervezetben a vénás vér- és nyirok-visszaáramlás ugyancsak fokozódik, mivel több vér kerül a keringésbe.

A szén-dioxid szárazfürdő kedvező hatásait ki lehet használni egyes érrendszeri, mozgásszervi betegségekhez kapcsolódó állapotok kiegészítő kezeléseként, valamint tartósan fennálló cukorbetegség esetén kialakult jellegzetes keringési állapotok megelőzésére vagy a kezelések kiegészítésére.

Kimondható, hogy a fokozódó szöveti keringés, a jobb oxigenizáció, a vénás- és nyirokáramlás eredményeképpen valamennyi szerv vérellátása javulhat.

A hatás kialakulása megnyilvánul a helyi véráramlás és következményes szöveti oxigenizáció fokozódásában, így jótékony hatású lehet például a krónikus sebkezelés, ischaemia, revascularizáció, perifériás artériás betegségek megelőzésében, bőrben a mikrocirkuláció és a oxigén-ellátottság javításában, valamit általában a mozgásszervi rehabilitáció területein (porc, ízületek zúzódásai, sérülései, regenerációja, a szöveti oxigenizáció javításán keresztül).

Amit a kezelésről tudni érdemes

A száraz szén-dioxid kezelés a természetes mofettákhoz hasonlóan laza ruházatban történik.  A kabinba szabályozott módon áramlik be a szén-dioxid gáz, a kezelés egyenletes koncentráció mellett történik. A kezelés alatt és után a test erei kissé kitágulnak, a vérkeringés javul, a vérnyomás csökken, a bőr hajszálerei is kitágulnak ezért kellemes melegség érzés jelentkezik.

Mit jelent a mofetta hatás?

A mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő geológiai jelenség, melynek során a talaj mélyéről főleg szén-dioxidban gazdag gáz tör a felszínre. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és főleg megfigyeléseken alapuló jótékony hatásuk miatt régóta használják. Természetes mofetták Romániában: Kovászna, Tusnádfürdő, Bálványos, Balnas, Hargitafürdő, Buziasfürdő, Borsa, Oláhszentgyörgy.

Speciális készülékek használatával szén-dioxid szárazfürdőként is elérhető egyes kiemelt telepített szolgáltatóhelyeken. 

Milyen esetekben ajánlott a szén-dioxid kezelés?

A terápiát minden esetben orvos indikálja, ideális esetben tíz kezelésen szükséges részt venni, amelyet az orvosi indikációt követő egy hónapon belül célszerű igénybe venni.

A kezelés az alábbi betegségek esetén javasolt:

 • Alsó végtagi verőérkeringési zavarok (nem gyógyuló lábfekély, érzészavar, lábikragörcs)
 • Járásra provokálódó görcsös lábfájdalom
 • Perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok
 • Cukorbetegséghez társuló érbetegségek és idegzsábák
 • Trauma után a gyógyulás gyorsítására
 • Rossz keringés miatt kialakuló bőrbetegségek
 • potenciazavarok

Mikor nem javasolt vagy tilos a szén-dioxid szárazfürdő használata?

 • 150 cm testmagasság alatt
 • 18 életév alatt
 • lázas állapotban
 • ittas vagy bódult állapot esetén
 • akut megbetegedésben
 • fertőző megbetegedésben
 • menstruáció alatt

Általánosságban, azokban az esetekben, amikor a meleg vizes fürdő sem javasolt. Kezelést kizáró egészségi állapotokat az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet 3. sz. melléklete listázza

Hogyan történik a kezelés?

Szén-dioxid szárazfürdő általánosságban javasolt kezelési időtartama: 20-30 perc. Bár már egyszeri kezelés hatása is érezhető, a kívánt hatás érdekében a kezelések kúra-szerűen ajánlottak, ami 10-15 alkalomból áll, és amelyet 6 havonta javasolt megismételni.

A berendezés könnyű ruházatban használható, cipő nélkül. A szén-dioxid a ruházaton könnyen áthatol, így csak a vastagabb ruhadarabokat érdemes levenni, könnyed öltözék nem befolyásolja a hatásosságot.

  Milyen általános hatása van a bőrön át felszívódott, és a keringésbe került szén-dioxidnak?

  A bőrön át felszívódott szén-dioxidnak a keringésre gyakorolt általános hatása is van az erek tágulata, és a bőrön át bejutott, majd a vérplazmában feloldódó szén-dioxid hatására.  Megközelítőleg 15 percnyi kezelést követően már jól érzékelhető, és kimutatható a véráramlás sebességének fokozódása. A szervezetben a vénás vér- és a nyirok-visszaáramlás ugyancsak fokozódik, mivel több vér kerül a keringésbe.

  A szén-dioxid szárazfürdő kedvező hatását orvosi ajánlás alapján* ki lehet használni egyes érrendszeri, mozgásszervi betegségekhez kapcsolódó állapotok kiegészítő kezeléseként, valamint a tartósan fennálló cukorbetegség esetén kialakult jellegzetes keringési állapotok megelőzésére vagy a kezelések kiegészítésére. Kimondható, hogy a fokozódó szöveti keringés, a jobb oxigenizáció, a vénás- és nyirokáramlás eredményeképpen valamennyi szerv vérellátása javulhat.

  A hatás kialakulása megnyilvánul a helyi véráramlás és következményes szöveti oxigenizáció fokozódásában, így jótékony hatású lehet például a krónikus sebkezelés, ischaemia, revascularizáció, perifériás artériás betegségek (PAD) kezelésében, bőrben a mikrocirkuláció és oxigén-ellátottság javításában, valamint általában a mozgásszervi rehabilitáció területein (porc, ízületek zúzódásai, sérülései regenerációja, a szöveti oxigenizáció javításán keresztül).

  Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

  4 + 7 =

  Telefonszám

  Cím

  6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,