+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

Stroke utáni rehabilitáció

Stroke utáni rehabilitáció

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a stroke után milyen fontos szerepe is van
a rehabilitációnak. No de ne is szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg,
hogy mi is a stroke maga?

Stroke:

Az akut agyi érkatasztrófa – vagyis a STROKE az agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló tünet együttes, globális vagy fokális zavarral jellemezhető. A stroke kialakulásának oka az agyi érrendszerben kialakulóelváltozás.

 

Én személy szerint nagyon sokat köszönhetek a rehabilitációnak, ami már a kórházban kezdetét vette. A kórházból kikerülve sajnos azzal kellett szembesülnöm, hogy nagyon kevés lehetőség van egyénbeszabott rehabilitáción részt venni. Ekkor határoztam el, hogy célom lesz létrehozni az ország első betegközpontú Rehabilitációs Központját, ahol minden beteg egyedi és egyénbeszabott kezelést fog kapni. -Détári Vilmos-
-Détári Vilmos-

Mi a Stroke? 

A stroke az egyik leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, az elhalálozások harmadik fő vezető oka, évente pedig több mint 10 millió ember válik érintetté. Ismerje meg a stroke leggagykoribb tüneteit.

Ha egy agyterület vérellátása károsodik, az az ott levő agysejtek pusztulásához vezethet, ami hatására stroke alakulhat ki. Két típusát különböztetjük meg:

 • agyi infarktus (az erek elzáródása) és
 • agyvérzés (erek repedéséből származó vérzés). 

A betegség súlyossága attól függ, hogy az agy melyik területét és milyen mértékben érintette. Bővebben itt olvashat róla. 

Stroke leggyakoribb tünetei:

 • Izomerő-csökkenés, hemiparesis-hemiplegia: ezen elnevezés alatt a féloldali végtagok mozgásban való elmaradását értjük. Ezek a fokozatok lehetnek enyhék, középsúlyos, vagy súlyosak. A “paresis” jelentése gyengülés, a “plegia” pedig teljes bénulást jelent. 
 • Beszédzavar kialakulása, amit a domináns agyféltekei károsodás okoz. Ez bizonyos esetekben teljes beszédképtelenségig fokozódhat. 
 • Migrén jellegű fejfájás, amely mellé nyaki merevség, tudatzavar és arcfájdalom társul.
 • Hirtelen kialakuló szédüléssel járó egyensúlyvesztés. 

Stroke következménye

A stroke következtében szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre. Attól függően, hogy a károsodás mely agyterületeket érinti, mely erek ellátási területének megfelelően történik, a következmény és a rehabilitáció folyamata minden esetben más és más lesz. 

A felépülés és a rehabilitáció attól függ, hogy a stroke melyik agyterületet érintette, és mekkora volt a károsodás.

 Az agy jobb oldalának károsodása a baloldal mozgását és érzékelését károsítja, míg a bal oldalé a jobb oldal mozgását és érzékelését, továbbá a beszédértést és a beszédet

Stroke utáni rehabilitáció

A stroke rehabilitációja egy igen összetett folyamat. A kezelési programja három részre osztható:

 1. pszichés,
 2. motoros,
 3. gyógyszeres;

Rehabilitáció célja:

A rehabilitáció célja hogy az érintettek minél önállóbbak legyenek, és mihamarabb visszatérhessenek a betegség előtti állapotukhoz. Hogy az érintettek életminősége minél jobban javuljon, szükség lehet a hétköznapi mozdulatok újratanulására, mint például: fekvésből felülés, ülésből felállás, zavartalan járás, egyensúly, alsó, feslő végtag használata, fürdés, öltözködés, főzés, stb. Ezért kulcsfontosságú szereppel bírnak a különböfizioterápiás módszerek.

Stroke utáni rehabilitációs alappillére

A rehabilitáció egyik alappillére a gyógytorna ami a mindennapi funkciók helyreállítására törekszik, melyeket különböző fizikoterápiák (hidro-, elektroterápia), illetve robot asszisztált terápiákkal lehet kiegészíteni.

Ahogy maga a rehabilitációs folyamat is komplex felépítésű, úgy a rehabilitációs team is, melynek tagjai gyógytornász mellett orvos (neurológus, idegsebész), ápoló, logopédus, pszichológus, dietetikus, viszont legfontosabb a beteg akarata, mely a gyógyuláshoz vezet.

Az alábbi videóban megismerheti a Szent Vincent Rehabilitációs központ különböző szolgáltatásait.

Szentvincent rehabilitációs központ szolgáltatásai.

Stroke utáni komplex rehabilitációs terápia a hatékony gyógyulásért

Mit várunk a kezeléstől?

A kezelés után az izomerő növekedést, a koordináció és egyensúly fejlődését várjuk. A járás megtanulása mellett döntő fontosságú a rendszerint súlyosabban bénult felső végtag aktív mozgásának javítása, amely az önellátás, a finom mozgások erősödését célozza. Súlyos esetekben problémát okoznak a páciensnek az önellátó funkciók, így a megfelelő fogások alkalmazásával meg kell tanítani a stroke túlélőt az önálló

öltözködésre, tisztálkodásra, étkezésre, WC-használatra, borotválkozásra, fésülködésre. Gyakori a fokozott izomtónus, amit a kezelésekkel csökkenthetünk, ezáltal javíthatjuk a funkciókat.

Miért jobb a speciális körülmények közötti rehabilitáció?

Stroke esetén nagyon fontos, hogy a rehabilitációt egy hozzáértő csapat végezze. A stroke túlélő speciális körülmények között történő kezelésével mindig jobb eredményeket lehet elérni.

A csapat, team fontos tagja maga az aktív beteg és a családja, akinek gyógyulási szándéka nélkül a program nem kivitelezhető.

A stroke túlélők rehabilitációja interdiszciplináris tevékenység. Sikert csak számos szakterület szakembereinek együttműködése hozhat. 

A mozgáskorlátozott beteggel közvetlenül foglalkozik

 •  Orvos,
 •  Nővér, 
 •  Gyógytornász, 
 •  Konduktor, 
 •  Fizikoterapeuta, 
 •  Logopédus, 
 •  Pszichológus, 
 •  Ergoterapeuta, 
 •  Masszőr,
 • Pszichológus.

Rehabilitációs terv kidolgozása

A féloldali bénult beteg részére már az akut szakaszban ki kell dolgozni a rehabilitációs tervet, amely problémaorientáltan tartalmazza a kórházi kezelés elkövetkező feladatait. 

 

A terv kidolgozásakor figyelembe kell venni:

 • a beteg neurológiai tüneteit, 
 • mozgáskorlátozottságát, 
 • mentális és kommunikációs zavarának súlyosságát.

 

A tennivalókat a beteg szükségleteihez, tüneteihez, állapotához adaptáljuk.

A gyógytorna nagyon fontos a rehabilitáció során. A cél az aktív mozgás beindítása és a kóros mozgásformák megszüntetése.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

5 + 13 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,