+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

SPORTREHABILITÁCIÓ

Mi a Sportrehabilitáció

A sportolás az egészséges élet velejárója. A sportsérülések megelőzése minden sportoló számára kiemelkedően fontos. Aki aktívan sportol az tudja, hogy a sérülés veszélye mindig fenn áll.

A sportsérülések megfelelő ellátása döntő fontosságú egy élsportoló életében, aki extrém terhelést kap, de az amatőr hobbisport során is felmerülhetnek olyan kórállapotok, melyek megfelelő szakember segítségével gyorsan orvosolhatók.

A sportsérülések keletkezhetnek akut módon, azaz egy konkrét időpontban bekövetkező trauma eredményeként, mint a rándulás, ficam, szakadás, és a törés. Ezeket gyakran nem tudjuk megelőzni, sajnos a sporttal együtt járhat a sérülés.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sok esetben túledzettségi tünetekkel, túlterheltség miatt fordulnak szakemberhez a páciensek.

Emellett nagyon gyakran előfordul a nem megfelelő bemelegítés, edzés végi nyújtás hiánya és a nem megfelelő regenerációs idő betartása. Ezek fokozzák mind az akut mind a krónikus sérülések számát.

Nagyon fontos, hogy amikor megtörténik a baj, a sportoló mielőbb , megfelelő szakemberhez forduljon, hiszen bár fájdalom nélkül nincs siker, tanultuk meg sokszor, de nem mindegy hogy az a fájdalom miből fakad.

 

A Sportsélülések 7 leggyakoribb oka. 

 1. A nem megfelelő sporteszközök használata.
 2. Az edzés előtti bemelegítés, és nyújtás hanyagolása.
 3. Az erősítő edzések kihagyása.
 4. A helytelenül végzett gyakorlatok.
 5. Rossz légzési technika.
 6. A szükséges pihenés hiánya.
 7. A fájdalom kezelésének mellőzése.

 

 

Sportsérülésnek számít minden olyan kóros elváltozás, ami a sportolás következtében keletkezik.
A szakképzett hozzáértők által egyénre megtervezett rehabilitációs programnak köszönhetően a páciens a sportrehabilitációs időszak végével újból teljes erőbedobással, egészségesen és magabiztosan térhet vissza az aktív sportolói életbe.

 

Sportsérülések fajtái

 

 • akut sérülések, amelyek lehetnek
  • Zúzódások
  • Rándulások
  • Szakadások
  • Ficamok
  • Törések
 • túlterhelésből adódó fáradásos sérülések, amik a következőt eredményezik:
  • Íngyulladások
  • Ínhüvelygyulladások
  • Csonthártyagyulladás
  • Izomgyulladás
  • Izületi kopás
  • Porcfelszín károsodás
  • Az izmok és inak csontos tapadásának gyulladásai.

 

 

A sérülést követő legfontosabb teendők: 

 

Az első és legfontosabb, hogy a sérülést követően a lehető leghamarabb szakember, sportorvos, vagy traumatológus megállapítsa a sérülés súlyosságát, majd ezt követően megállapítsa a szükséges diagnózist.

A diagnózis felállítását követően – amennyiben a sérülés nem igényel műtéti beavatkozást – megkezdődhet a gyógytornásszal, valamint a fizioterapeutával a közös munka.

 

Reméljük érdekesnek találták a cikkünket. Amennyiben tetszett blog posztunk, ossza meg, hogy minél több emberhez eljusson a szükséges információ.

Ismerjék meg legújabb szolgáltatásainkat:   ITT

Facebook oldalunk

YouTube videóink

A stroke utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a stroke gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni. Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti).

Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

2 + 5 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,