+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

ReStore, ReWalk – Exoskeletonok az orvostudományban.  Mozgássérültek rehabilitációját segítő robotok Szegeden. 

ReStore, ReWalk – Exoskeletonok az orvostudományban.

 

A mesterséges külső váz, amit angolul csak exoskeletonnak hívnak az emberi testet magába foglaló teherhordó-helyváltoztató szerkezet, egy ’külső csontváz’.

 

Hogy mi is pontosan az Exoskeleton?

 

Az Exoskeleton egy viselhető, ember által irányított szerkezet, amelynek számos felhasználási lehetősége létezik. Működésének a lényege, hogy a páciensre erősített külső vázban elhelyezett szenzorok érzékelik viselőjének a mozgását.

 

Exoskeleton Szegeden

 

A Speeding Kft.-nek köszönhetően ma már Szegeden A Szent Vincent Rehabilitációs Központban, nemcsak a kipróbálásra van lehetőség, hanem az országban egyedülálló módon meg is lehet itt tanulni az új járássegítő gépek használatát.

 

Az alsóvégtagi bénulással élő betegek számára sokáig elképzelhetetlen lett volna a gyógytornán kívüli rehabilitáció. Most azonban megérkezett Szegedre a Szent Vincent Rehabilitációs Központba a ReWalk és a ReStore.

 

 

6 dolog, amit tudni kell az Exoskeletonról:

 1. A készüléket a közlekedési balesetet szenvedő izraeli mérnök, Amit Goffer találta ki, aki maga is kerekes székbe kényszerült.
 2. Az eszköz érzékelők és motorok segítségével lehetővé teszi, hogy mozgásképtelenné vált emberek álljanak, menjenek, vagy akár lépcső
 3. Az ötlet kivitelezésére Goffer céget alapított: A vállalkozásban több robotikai és orvosi exoskeletonokat gyártó cég együttműködésével készült el a ReWalk.
 4. A ReWalk sok betegséget megelőzhet, ami a járóképtelen embereknél előfordulhat: decubitus-szerű sérülések, húgy-ivarszervi, szív,- illetve keringési zavarok.
 5. A ReWalk, ruhán kívül viselt 16 kilogrammos berendezé Mozgásérzékelőkkel ellátott lábmerevítők és motoros ízületek alkotják, amelyek a felsőtest mozgásaira és egyensúly-változásaira reagálnak. Az eszközt hevederek rögzítik a viselője derekára és vállaira, hátizsákjában pedig a számítógép és egy, a 3,5 órás üzemhez elegendő tápegység kapott helyet.
 6. A ReWalk a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint járni többé nem képes harántbénult gerincvelősérültek számára is újra biztosítják az önálló helyzetváltoztatás élményét.

 

 

 

ReWalk Personal 6.0 Exoskeleton

A ReWalk Personal 6.0 exoskeleton személyre szabottan alkalmazható járást segítő eszköz.

Stroke, vagy baleset következtében alsó végtag bénulással élők a ReWalk Personal Exoskeleton és egy speciális mankó segítségével képessé válhatnak:

 

A ReWalk rendszer biztosítja az önálló sétálás lehetőségét, azonban sportolásra, vagy erőkifejtéssel járó mozgásformára nem alkalmas. A használata előtt egy alkalmassági vizsgálaton, állapot felmérésen kell keresztülmenni, amelyre a Szent Vincent Rehabilitációs Központban van lehetőség. A magabiztos használat egy hosszabb betanulásos időszakot követően érhető el.

 

Alkalmassági követelmények:

 • A karok és a váll izomzatának megfelelő állapota a mankókkal támogatott járáshoz.
 • Egészséges csontsűrűség.
 • Ép, törésmentes csontváz
 • Képes magabiztosan állni olyan eszköz segítségével, mint pl.: az Easy Stand
 • Jó általános egészségügyi állapot.
 • Magasság: 160-190cm.
 • Lábhoz:
  • Felső lábszár 43,5 cm – 56 cm
  • Alsó lábszár: 36 cm – 48,5 cm
 • Testsúly: nem haladja meg a 100kg-ot

 

Kizáró okok:

 • Súlyos neurológiai anamnézis (traumás gerincsérülésen felül): pl.: sclerosis multiplex, cerebralis parezis, amyotrophiás lateralsclerosis, traumás fejsérülés.
 • Fennálló fertőző betegségek.
 • Felfekvéses bőrelváltozás megléte.
 • Súlyos spaszticitás
 • Instabil gerinc, nem egészséges végtagok, vagy medencetörés.
 • Heterotopikus csontosodás, amely károsítja az ízületi mobilitást.
 • Jelentős kontraktúrák
 • Terhesség.
 • Nem megfelelő pszichés, vagy mentális állapot, ami a felhasználó, vagy a készülék sérüléséhez vezethet.

 

ReStore

 

A ReStore ™ az első viselhető soft robot exo-ruha, amelyet a stroke utáni mobilitási problémák kezelésére fejlesztettek ki.

A ReWalk Robotics által előállított soft exo-suit rendszer, amelyet a stroke utáni rehabilitáció során a járás fejlesztésére tudunk használni.

A ReStore kialakítása egyesíti a mozgásminták variabilitást a plantárflexió és a dorsalflexió asszisztenciában, amely adaptív módon szikronizálódik a páciens természetes járásával, hogy megkönnyítse a rehabilitációt.

Mindezen felül valós idejű, számszerűsíthető adatokat és visszajelzéseket nyújt a beteg fejlődésének nyomon követése érdekében.

 

A ReStore használható talajon, illetve futópadon egyaránt. A beteg a készülék segítségével elérheti akár az 5km/óra sebességet. A ReStore precíz kialakításának köszönhetően nem okoz gondot az ülés, az állás, a járás, vagy akár a fordulás.

 

Hogyan is működik a Restore járássegítő gép?

 

A készülék derékcsomagjában lévő motorok a kábeleken keresztül adják át az energiát, míg az érzékelők azonosítják az egyes lábak járási eseményeit.

A vádli mögött található kábel biztositja a plantárflexió létrejöttét.

A sípcsont előtt található kábel segítséget nyújt a dorsalflexió létrejöttében.

 

A Restore a szenzorokkal folyamtosan figyelemmel kíséri a mozgást, így ha a páciens gyorsabban vagy lassabban kezd járni, az eszköz alkalmazkodik a sebesség változásához. Az automatikus alkalmazkodás mellett, van lehetőség bizonyos paraméterek egyéni beállítására is, így a gyógytornász be tudja állítani a páciens állapotára való tekintettel, személyre szabottan, hogy mekkora segítséget nyújtson a gép, ezzel segítve a járáskép fejlődését. A szenzorok a terápia során folyamatosan részletes információt nyújtanak a páciens fejlődéséről a terapeutának, így segítve, hogy a lehető legmagasabb színvonalon történjen a rehabilitáció.

A Szent Vincent Rehabilitációs központ kollégái felkészülten várják az érdeklődőket, akik szeretnék igénybe venni a ReWalk és a ReStore által nyújtott szolgáltatásokat.

 

A stroke utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak, ezért már a stroke gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni. Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egyharmada 65 év alatti). Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

13 + 1 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,