+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

Mi a fejfájás?

A fejfájás a neurológiai szakrendeléseken a betegek egyik leggyakoribb panasza. Több mint 300 betegségben jelentkezhet fejfájás, mint tünet, ami mögött organikus idegrendszeri károsodás keresendő (tüneti fejfájás), és lehet önálló betegség (fejfájásbetegség), kimutatható anatómiai elváltozás nélkül.

 

Mi a Migrén?

A migrén önálló fejfájásbetegség. Migrénben Magyarországon legalább egy millióan szenvednek, a nőknél 3-4-szer gyakoribb, mint a férfiaknál. Minden életkorban kialakulhat, de leggyakrabban fiatal felnőtt korban.

 

Migrén tünetei?

A típusos migrén általában féloldali lüktető fejfájás, melyethányinger, hányás kísérhet. Vannak aurával és aura nélkül járó formái.A migrénes rohamok időtartama 4-72 óra, többségükben fél-egy napig tartanak, alvás után megszűnnek.
A fejfájás jellemzően féloldali, lüktető-görcsös, hányingerrel, hányással társulhat. Migrénes fejfájás alatt a legkisebb fizikai aktivitás is fokozza a fájdalmat. A migrénesek mintegy negyedénél a rohamokat aura vezeti be, ami leggyakrabban vizuális élmények formájában jelentkezik.

A beteg általában a látótér bizonyos pontjain fénylő pontokat, csillagszerű alakzatokat, cikázó vonalakat lát. Előfordulhat ennek a fordítottja is, amikor látótérkiesés vezeti be a rohamot. Még riasztóbb lehet a beteg számára, ha végtagzsibbadás, beszédzavar és gyengeség jelentkezik. Az aura mindig fokozatosan alakul ki, általában 10-20 percig tart.

 Fontos, hogy ezeket a neurológiai tüneteket el kell különíteni a stroke-tól és az epilepsziától. A stroke-tól való elkülönítés különösen nehéz akkor, ha a fejfájás nem követi rögtön az aurát, van, amikor akár egy óra is eltelik a fejfájás megjelenéséig, van, hogy a fejfájás, mint tünet nem is jelentkezik. A migrén gyakran szédüléssel is társul. A rohamok jelentkezésének gyakorisága nagyon változó. Van, akinek évente összesen 1-2 migrénes rohama van, más hetente 2-3 alkalommal is átéli.

 Másodlagos tüneti fejfájás például a subarachnoidealis vérzés esetén jelentkezhet. Ebben az esetben hirtelen rendkívül erős, ütésszerű fejfájást észlel a beteg, ami általában több mint egy órán keresztül tart. A tünetekhez hányinger, hányás, kötött tarkó és átmeneti eszméletvesztés is társulhat. Ütésszerű heves fejfájást nem csak a subarachnoidealis vérzés okozhat, de minden ilyen esetben kötelező a sürgős CT vizsgálat elvégzése!

A stroke jeleiről, tüneteiről ITT olvashat.

Az akut ischemiás stroke-ra is jellemző a fejfájás. Az ishemiás stroke esetében a fejfájás mellett a legfontosabb tünetek:

  • féloldali gyengeség,
  • bénulás
  • arcizmok bénulása, illetve
  • beszéd érintettsége

Ezeknek a tüneteknek az észlelése esetén nagyon fontos a beteg mielőbbi ellátása, a stroke kezdetétől számított 4-4 és fél órán belül alkalmazott kezelés nagymértékben csökkentheti az agykárosodást.

 

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

5 + 4 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,