+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

Mi a Stroke

Mi a Stroke

A stroke (gutaütés, szélütés, agyérkatasztrófa) az agy vérellátásának működési zavara, mely az ott levő sejtek pusztulásához vezethet.

A tünetei több, mint 24 órán keresztül fennállnak, vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek, így azonnali kezelést igényel. A mihamarabbi neurológiai, idegsebészeti beavatkozások, valamint a korai rehabilitáció megkezdése csökkentik az károsodás mértékét, illetve az életminőség romlását.

A stroke az elhalálozások harmadik fő vezető oka, évente kb. 4,5 millió embert érint. 10 ezer lakosból 40 ember kerül stroke miatt kórházi felvételre, melynek két harmaduk tartós rokkantsággal távozik. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak.

Ismerje meg a STROKE leggyakoribb jeleit. 

A Stroke két fajtája

Két típusát különböztetjük meg: agyvérzés, és agyi érelzáródás.

A Stroke egyik fajtája: agyérgörcs, agylágyulás.

Az esetek többségében agyi érelzáródás alakul ki, melyet még agyérgörcsnek illetve agylágyulásnak is neveznek. Kialakulása úgy történik, hogy egy vérrög elzárja az agy egyik erét, így vérellátás hiányában az elzárt területen a sejtek elhalnak.
A v
érrög képződhet az elzáródás helyén, melyet trombózisnak hívunk, ez érelmeszesedés miatt alakulhat ki, de a véráram is odasodorhat valamiféle szövettörmeléket, melyet embóliának nevezünk.

A stroke másik fajtája: agyvérzés

A ritkábban előforduló agyvérzés súlyosabb kimenetelű az előzőnél. Kialakulása során az agy valamelyik ere megreped, vagy kiszakad, vérzés alakul ki.

Hol alakulhat ki vérzés?

A vérzés kialakulhat az agyon belül, illetve az agyat kölvevő burokban. Mindkét esetben az adott területen roncsolódik az agyállomány, valamint a sélt ér által ellátott területen vérellátási zavar léphet fel.

A stroke súlyossága.

A stroke súlyossága függ attól, hogy milyen agyi területen, illetve milyen mértékben alakult ki a károsodás. Rendszerint az agy jobb oldali károsodása, a test bal oldalát, az agy bal oldali károsodása pedig a jobb oldali testfelet érinti.

Ismerje meg a STROKE utáni rehabilitácó fontosságát. 

Lépjen velünk a gyógyulás útjára

A Szent Vincent Rehabilitációs Központ nagy gondosságot fordít az egyénre szabott, komplex rehabilitációs terápia kidolgozásán, hogy minden páciensünk a lehető leghatékonyabban tudjon gyógyulni.

Ismerje meg a Szent Vincent rehabilitációs központ szolgáltatásait.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

12 + 12 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,