+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

A STROKE utáni komplex rehabilitációs terápiák

Neurológiai és mozgásszervi rehabilitáció esetén az eredményes gyógyulás kulcsa a komplex egyénreszabott rehabilitációs terápia.

A komplex rehabilitációs terápia számos egymásra épülő – a páciens számára a lehető leghatékonyabb – terápia fajtákból tevődik össze.  

Mi is a STROKE?

A stroke a felnőttkori rokkantság egyik fő vezető oka. Nem csak időskorban tud kialakulni. Napjainkban egyre több fiatal felnőtt válik érintetté, de ritkább esetekben újszülötteket, csecsemőket is érinthet.

A Stroke Magyarországon évente közel 45.000-50.000 embert érint. A 𝐒𝐓𝐑𝐎𝐊𝐄 tüneteit (LInk stroke leggyakoribb tünetei) észlelve azonnal cselekedni kell. Minél hamarabb megkapja a páciens a szükséges terápiát, annál nagyobb az esélye a teljes felépülésre.

 

 

Stroke utáni komplex rehabilitáció

Legfontosabb komplex terápiafajták stroke utáni rehabilitáció során:

A stroke rehabilitációja rendkívül komplex feladat, mivel ez okozza a legösszetettebb fogyatékosságot. 

Leggyakoribb károsodások:

   • motoros funkciók
   • Beszédzavar 
   • Érzékelés-, észlelés zavar
   • Egyensúlyi problémák
   • Vizeletürítési gondok
   • Kognitív funkciók csökkenése
   • Depresszió

A stroke utáni komplex rehabilitációs terápiának mindig problémaorientáltnak kell lennie. A funkciók károsodásán túl figyelembe kell venni annak súlyosságát is. Összességében elmondható, hogy a terápiáknak mindig egyénre szabottnak kell lennie.

Leggykoribb stroke utáni komplex rehabilitációs terápiák:

   • Ergoterápia: Segítséget nyújt azoknak a pácienseknek, akiknek nehézségeik akadtak az önellátás, tanulás vagy munka, illetve hobbi, szabadidős elfoglaltság területein és szeretnék elérni a sérülés előtti életminőségüket. Legfőképpen a felső végtag finommozgásait segíti, mint például írás, evőeszközzel étkezés újratanulása, fésülködés, fogmosás…
   • A Logopédus elsősorban a dysarthriával (elmosott beszéd), afáziával (szóképzési és szótalálási nehézség), illetve nyelési problémákkal szembesülő betegeknek a legmegfelelőbb választás.
   • Gyógytorna foglalkozások során – legyen szó egyensúlyfejlesztésről, izomerősítésről vagy akár nyújtásról – a terapeuták kreativitása biztosítja a kezelések változatosságát és színességét, mindig a páciens igényeihez, állapotához igazítva.
   • Pszichológia: A stroke-on átesett páciensek óriási veszteségekkel szembesülnek, eddigi életük teljesen átalakul. A pszichológiai tanácsadás támaszt ad a veszteségek megéléséhez és feldolgozásához (mint például a családi szerep megváltozása, munkaképesség elvesztése), valamint a depresszió és a szorongás csökkentésével a rehabilitáció sikerességét jelentősen javítja.
   • TMS: A készülék rövid elektromágneses impulzusok leadásával segíti a stroke-n átesett páciensek felépülését. Jótékony hatása hosszú távon is érvényesül, a fokozott izomtónust csökkentő hatásával lényegesen könnyebbé válhatnak a hétköznapi mozgások, valamint hozzájárulhat új mozgások megindulásához is.
   • Robot asszisztált terápiának köszönhetően pácienseink játékosan fejleszthetik az egyensúlyi- és koordinációs képességeiket, szükség szerint izomerősítéssel kombinálva. A foglalkozások alatt a kihívást különböző instabil felszínek alkalmazása jelenti álló egyensúly fejlesztésénél. A Rewalk exoskeleton a paraparetikus páciensek, míg a Restore a hemiparetikus páciensek járásfejlesztését szolgálja, azáltal, hogy a gyengült izmok működését támogatja, hozzájárul egy szebb és gazdaságosabb, normál mozgásképhez és ezáltal hosszú távon javítja a járás ritmusát.
   • Masszázs: A feszes, fájdalmas izmok ellazításával, a keringés lokális javításával gyorsabb regenerációt tesz lehetővé, így tökéletes kiegészítése a fentebb említett aktív terápiáknak.
   • Talpreflexológia: A talpon található több ezer idegvégződés masszírozásával pozitív hatást lehet gyakorolni az egyes szervek működésére, és ezáltal a szervezet öngyógyító erőinek mozgósítására. Mindemellett fájdalomcsillapító, nyugtató- és feszültségoldó hatásáért is nagyon kedvelik a pácienseink.
   • Kinesio tape felhelyezése megtámogatja az ízületet stabilizáló izmok működését, segíti az ízület stabilitását, csökkenti a fájdalmat.

Ismerje meg Détári Vilmos a Szent Vincent rehabilitációs központ alapítójának történetét. 

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

1 + 11 =

Telefonszám

Email cím

info@szentvincentrehab.hu

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,