+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

Hidroterápia

Felfrissülés és gyógyulás víz erejével: Fedezd fel a hidroterápia hatásait a Szent Vincent Rehabilitációs Központban

A hidroterápia elterjedt természetgyógyászati eljárás, mely során a kezelés jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó vízzel történik. A kezelés során a víz fizikai hatásait, a felhajtóerőt, a hidrosztatikai nyomást és a hőmérsékletet használjuk ki. A hidroterápia alkalmazásakor, ellentétben a balneoterápiával, nem érvényesülnek a víz kémiai hatásai, csupán annak fizikai tulajdonságai. A balneoterápia elsősorban a vízben oldott anyagok gyógyhatására épül. A gyógyfürdőkben alkalmazott kezelések azon csoportját hívjuk összefoglaló néven balneoterápiának, amely a gyógyvizek kémiai összetevőinek gyógyhatásait alkalmazza.

Központunkban egy kombinált hidroterápiás kád elérhető, melynek funkciói között megtalálhatjuk a mechanikai energiával társított hidroterápiás kezelést a vízalatti sugármasszázst, más néven tangentor terápiát, a szén-savas fürdő kezelést, illetve a hidrogalván kezelést.

  VÍZ ALATTI VÍZSUGÁRMASSZÁZS / TANGENTOR

  A kezelés indifferens vízben történik, a vízsugár erőssége változtatható (nyomás, beesési szög, távolság). Kb. 0,5-1,5 atmoszféra nyomású víz alatti vízsugárral történik az izomzat masszírozása. A kezelést általában kádban, ún. tangentor készülékkel végzik. Minél nagyobb a nyomás, annál erősebb és mélyebb a hatás. A kezelési idő átlagosan 20–30 perc. A kezelés kiterjedhet az egész testre, vagy csak egy adott testrészre.

  A tangentor terápia hatásai közt szerepel a vér és nyirokkeringés javítása, az izomtónus csökkentése és az izomgörcsök oldása. Az izomfeszülés a víz alatt sokkal kisebb, ezért a vízsugár mélyhatása jobban érvényesül.

  A tangentor terápia indikációi:

  • Lágyrészsérülések, hegesedések, izomzat lazítása
  • Frissítő hatása miatt sportolók kondíciójának javítása
  • Legfontosabb előnye, hogy egyszerre kíméletesen, de mégis alaposan átmasszírozhatóak a testrészek

  HIDROGALVÁN

  Az 1900-as évek elején kifejlesztették a hidrogalván kezelést, úgy, hogy a vízbe merülő elektródokkal a kádfürdő illetve végtagfürdő vizébe vezették a galvánáramot.

  A hidrogalván kezelés, az elektroterápia és a hidroterápia kombinációja.

  Általános része fájdalomcsillapításra használatos, a kezelés speciális fázisa közvetlenül a beteg testrészt célozza meg. Leginkább ideggyulladások, ízületi problémák esetén alkalmazott terápia.

  A teljes elektromos fürdő esetén az áram a fej kivételével az egész testfelületen lép be.  A kezelés során háromféle hatás érvényesül: a galvánáram, a víz hőmérséklete, illetve az adalék anyagok kémiai hatása. A víz hőmérséklete 34-35 Celsius, ez indifferens, a bőr ellenállása szempontjából a legkedvezőbb. 

  Leszálló irányú kezelés nyugtató, felszálló ingerlő hatású. Specifikus hatása nincs, csak tüneti kezelésre alkalmas. Elsősorban fájdalomcsillapító, de értágító, keringésfokozó, anyagcsere-javító, gyulladáscsökkentő hatása is érvényesül. Idült reumás megbetegedések fájdalmai esetén, osteoporosisban kálciumstasissal kiegészítve, neuralgiák(idegfájdalmak), neuritisek (ideggyulladások), klimax során alkalmazzuk.

  Heveny állapotban, embólia veszélyben, pacemaker mellett, keringési zavarokban, terhesség alatt, bőrsérülések esetén, elmebetegségben, csontvelőgyulladás, tuberkulózis, rosszindulatú-daganat esetén, és beültetett fém mellett nem alkalmazhatjuk.

  Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

  7 + 11 =

  Telefonszám

  Cím

  6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,