+36 70 652 0800info@szentvincentrehab.hu6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50

Az Ergoterápia fontossága STROKE utáni rehabilitációnál

Mi az ergoterápia? 

Az egroterápia legfontosabb célja, hogy az érintett olyan önálló legyen, amennyire csak lehetséges.
Ezt pedig a hétköznapi feladatok meg- vagy újratanításával éri el.

Ezek közé tartozhat az öltözködéstől, mosdóhasználattól és testápolástól kezdve az ételkészítésen át az autóvezetésig szinte minden, egyszerű vagy legalábbis annak tűnő tevékenység.

Rendkívül fontos, a páciens egyéni képességeinek, igényeinek, lehetőségének felmérése, és az ezekhez való igazodás.

 

Kinek lehet szüksége ergoterápiára?

Ergoterápiára lehet szüksége azoknak, akik hosszú, súlyos betegség, baleset után térnek vissza a munkahelyükre. Bizonyos krónikus mozgásszervi vagy idegrendszeri problémák (sokízületi gyulladás, szklerózis multiplex, agyvérzés) esetén újra be kell gyakorolni, újra meg kell tanulni a korábban automatikus mozdulatokat, akár úgy, hogy a megváltozott képességekhez is igazodjanak.

Ismerje meg a STROKE leggyakoribb jeleit.

 

Ergoterápia fontossága stroke utáni rehabilitációnál

Az ergoterápia fontossága stroke során

Agyvérzés után gyakran szembesülünk az izomgyengeségből, egyensúlyzavarból, koordinálatlan, rendezetlen mozgásokból adódó nehézségekkel, melyek hátrányosan befolyásolják a páciens otthoni alapvető ápolási, tisztálkodási tevékenységét, illetve a páciens munkavégző képességét.

Egy ilyen összetett sérülést követően az ergoterápia nyújthatja számunkra a megfelelő segítséget a mindennapi élettevékenységek újratanulásához. Az ergoterápiánál a  legfontosabb cél a minél jobb funkció és a lehető legnagyobb függetlenség elérése és ezáltal az életminőség javítása.

Ezeken a foglalkozásokon egy ergoterapeuta vezetésével léphetünk az önellátásnak egy magasabb szintjére.

 

Stroke utáni komplex rehabilitációs terápia

Hogyan segít az ergoterápia a stroke után?

Hasonlóan a gyógytornakezelésekhez, itt is érvényes, hogy a könnyebb feladatoktól haladunk a nehezebb, összetettebb feladatok felé. A nagyon komplex gyakorlatokat gyakran részekre bontva kell felépíteni. Nézzünk néhány hétköznapi példát.

Öltözködésnél a helyes sorrend megválasztásával tehetjük könnyebbé a folyamatot: felöltözésnél mindig az érintett, gyengébb oldallal kezdünk, míg levetkőzésnél pont fordítva, mindig az ép oldallal. Míg egy pulóver, zokni felhúzása egyszerűbben elsajátítható, az igazi kihívást a cipőfűző megkötése jelenti általában. Ez utóbbi probléma áthidalására is rengeteg megoldást kínál a szakember – gondolok itt a tépőzáras, cipzáros vagy belebújós megoldásra vagy megtaníthat az egykezes cipőkötés technikájára is, de a kéz finom mozgásainak fejlesztésével idővel újra képessé teheti a pácienst a kétkezes technikára.

A személyes higiénia szempontjából fontos átbeszélni és begyakorolni a zuhanyfülkébe, vagy kádba való beszállást, vagy a mosdatószékre átülést. A mozgásfunkciók javulásával a bénult kéz fokozatosan bevonható az alapvető tisztálkodási tevékenységekbe, mint a fogmosás, hajmosás, fésülködés, kézmosás, amelyekhez segítségül szolgálhat számos eszköz, pl. megvastagított nyelű fogkefe.

Az étkezést, az étel elkészítését is a fent említett módon különféle eszközök segítségével tudja újratanítani a terapeuta. Szükség esetén begyakorolható az evőeszközök fogása, az étel felvágása, az étel szájhoz emelése.

Ezek alapján könnyen belátható, hogy az ergoterápia nélkülözhetetlen a rehabilitáció folyamata során, hiszen végigvezeti a pácienst a kezdeti nehézségektől a munkába, hobbiba való visszatérésig.

Ismerje meg a Szent Vincent Rehabilitációs Központ KOMPLEX szolgáltatásait.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

1 + 2 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,