fbpx
loader image
+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

Kezelt betegségek

Stroke

A koponyát, az agyat, gerincet ért sérülések rázódást, zúzódást, roncsolódását, az erek sérülését, vérzéseket okozhatnak. Az agyban lévő érhálózat rendellenes fejlődése miatt váratlan vérzések keletkezhetnek. Az agyon belüli erek megrepedhetnek vagy elzáródhatnak, így stroke lehet a kötvekezménye. Az elzáródással járó úgynevezett ischemias stroke, a vérzéses állapot pedig a haemorrhagiás stroke-ként különböztetjük meg. Az agy és a gerincvelő egyes részeinek gyulladása vagy daganata miatt is kialakulhat heveny károsodás.

Stroke utáni funkciózavarok:

  • féloldali gyengeség vagy bénulás
  • egyensúly és koordinációs zavar
  • beszéd és nyelvhasználati probléma
  • neglekt: a test egyik oldalán lévő dolgok figyelmen kívül hagyása
  • fájdalom, zsibbadás
  • problémák a memóriával, a gondolkodással
  • depresszió

A stroke-on átesetteknél gyakran alakul ki féloldali bénulás, gyengeség, károsodhat a mozgás, a beszéd, a gondolkodás. A stroke-ot túlélő betegek nagy részénél az akut állapot után, nagyfokú károsodás marad vissza. Így a lehető leghamarabb ajánlott a rehabilitáció, itt külön kiemelendő a speciális komplex neurorehabilitáció megkezdése. Annál is inkább fontos, mivel a korai stádiumban remélhetőek a rehabilitációs foglalkozások legelső eredményei.

Parkinson-kór

Napjainkban egyre gyakoribb primer idegrendszeri betegség. Leggyakrabban 60 év körül lép fel, főként a férfiakat érinti.

A Parkinson-kóros beteg egyensúlya, koordinációs képessége, járása romlik, de megfelelő gyógyszeres és fizioterápiás kezeléssel javítható. A mozgásterápia a betegség előrehaladását lelassítja és elengedhetetlen, hogy a mindennapokat élhetőbbé tegye a beteg számára. Az aktív mozgás nem csak a fizikai jólétre lesz hatással, hanem a mentális egyensúlyra is.

A Parkinson-kór egy igen összetett betegség szerteágazó tünetekkel, így a kezelése is sokrétű, egy teljes rehabilitációs csapat munkáját igényli. A leghatásosabb kezelési forma a különböző terápiás lehetőségek vegyítése, tehát a gyógyszeres kezelés mellett a megjelenő tünetek redukálása mozgásterápia, logopédia, ergoterápia, pszichológiai tréning segítségével

Egyéb Neurodegeneratív kórképek:

  • Sclerosis Multiplex
  • Izomsorvadás
  • Guillain – Barré Syndroma

Tesztekkel vizsgáljuk a betegek egyensúlyi és koordinációs képességét, a járást, izomerejüket. Speciális Parkinson- mozgásterápiánkkal fejlesztjük a karok és lábak együtt mozgását (synkinesist), csökkentjük az esések számát, javítjuk a járásképet, növeljük az izomerőt, csökkentjük a járási instabilitást.

Traumás agysérülés

A traumás agykárosodást gyakrabban látjuk fiatalok körében, mint idősekben. Negyven éves életkor alatt a leggyakoribb halálok a balesetekkel függ össze. Az agy sérülése gyakran többszörös sérülés (polytrauma) részeként fordul elő. Az agysérülést követően kieső funkciók leggyakrabban a szellemi károsodás (megértés, gondolkodás, idő- tér érzékelés). A mozgászavarok szintén velejárói (izomzat tónusának megváltozása, mozgáskoordinációbeli eltérések, járászavar,kézfunkció zavar), csakúgy mint az érzékszervi és vegetatív zavarok (széklet és vizeletürítési zavar).

Vendégeink komplex neurorehabilitációját képesek vagyunk ellátni. Mind az ágyban illetve ágyból való mobilizálástól kezdve, a törzskontroll fejlesztésén át a járástanuláig. Függesztőrácsban végzett komplex torna illetve speciális BoBbath- terápia, vertikális függesztésben végzett járás, mint funkció gyakorlása, facilitálása.

Traumás gerincvelő sérülés

A gerincvelő legfontosabb funkciója az agy és a „végrehajtó” izomzat és belső szervek közötti összeköttetések biztosítása. Ha a gerincvelő rostjai sérülnek vagy betegség miatt károsodnak, zavar támad ebben a bonyolult rendszerben. A gerincvelő sérülés lehet teljes vagy részleges és attól függően, hogy a gerincvelő mely szakaszát érinti, változó súlyosságú tüneteket okoz:bénulást, érzés kiesést, vizelet-és székletürítési és egyéb zavarokat. A gerincvelő traumás sérülése típusosan fiatalokat érint: sport és közúti baleseti sérülések a legjellemzőbbek. A gerincvelő sérülés gyakran többszörös sérülés (polytrauma) részeként fordul elő.

A legfontosabb az időben megkezdett speciális fizioterápia. A törzsizom, illetve nyakizmok fejlesztése. Az ülőegyensúly kialakítása. Medencekontroll fejlesztése. A függesztőrácsban végzett egész testes függesztés. Az állítógépben pedig a felállás és az állóegyensúly ( statikus egyensúly) fejlesztése, valamint a végtagok és egész test funkcionálisan végzett tornája.

Neurológiai esetek

Stroke, agyvérzés utáni állapotok. Parkinson- syndroma illetve Sclerosis Multiplex, Guillain- Barré syndroma kezelése. Agy és koponya sérültek rehabilitációja. Egyéb neurodegeneratív illetve perifériás idegi bántalmak kezelése. Idegsebészeti beavatkozások előtti, (műtétre való felkészítés) illetve utáni állapotok fejlesztése.

Ortopédiai kórképek

Ortopédiai kórképek (porckopás, ízületi deformitások és ízületi fájdalmak), protézis beültetést megelőző, műtétre felkészítő torna, műtétek utáni teljes rehabilitáció, konzervatív terápia alkalmazása a fájó, panaszos csípő illetve térd, és bokaízületeken, illetve gerinc panaszainak gyógytorna kezelése.

Traumatológiai esetek

Traumás sérülések utáni állapotok kezelése: Törések, szalag, izom, ín sérülések, sportbalesetek utáni rehabilitáció, műtétek utáni, korai és késői szakaszban végzett rehabilitáció, sport rehabilitáció, segédeszközzel való ellátás.

Reumatológiai kórképek kezelése

Kardiológiai és pulmonológiai állapotok kezelése: Különböző szív-érrendszeri betegségek (ischaemiás szívbetegségek, artériás, vénás betegségek) kardiológiai műtétek utáni állapotok, illetve kardiopulmonalis betegségek (COPD) kezelése.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

7 + 6 =

Telefonszám

Email cím

info@szentvincentrehab.hu

Cím

6723 Szeged, Kemes utca 6-8.