+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

AFÁZIA

Mi az AFÁZIA?

Az afázia összefoglaló elnevezése mindazon nyelvi zavaroknak, amelyek organikus agyi sérülés (agyi érkatasztrófa, tumor, traumatikus agysérülés, degeneratív betegségek) következtében jönnek létre és a már kialakult nyelvi képességet érintik. A szó görög eredetű, jelentése „beszédtelenség”.

Az afázia leggyakoribb oka a stroke. Hazánkban évi kb 40-50 ezer új stroke megbetegedést diagnosztizálnak, tíz percenként kerül egy beteg kórházba emiatt. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Euróbában, a túlélők pedig további ellátásra szorulnak (Magyar Stroke Társaság 2017).

A mindennapi klinikai gyakorlatban megkülönböztetünk motoros, szenzoros és globális afáziát.

Motoros afázia

A motoros afáziás beteg megérti a vele közölteket, adekváltan végrehajtja a kapott utasításokat (pl.: csukja be a szemét! – emelje fel a kezét! -bólintson!). Tudja, hogy mit szeretne mondani, csak nem tudja a (megfelelő) szavakat kimondani („nem jön a nyelvére”). Előfordul, hogy a motoros afáziában szenvedő beteg csak egyetlen szót tud kimondani (pl. igen, nem), jellemzően a motoros afáziás beteg írása is károsodik, bár az esetek többségében a bénulás miatt nem lehet vizsgálni.  A mindennapi klinikai gyakorlatban azt látjuk, hogy a motoros afáziák döntő többsége javul.

Szenzoros afázia

Komplett szenzoros afázia esetén a beteg nem érti meg a beszédet, de ez látszólag nem zavarja.A szenzoros afáziás beteg olvasni sem tud, sőt a nonverbális kommunikációt (mutogatás, gesztikulálás) sem érti meg. A szenzomotoros afázia fő tünete ép hallás mellett a beszédmegértés zavara; emellett folyamatos beszéd, szó- és hangtévesztések, neologizmusok jellemzik. A kimondott szava gyakran értelmetlenek, ép szóalak használata esetén is összefüggéstelenértelmetlen-érthetetlen a beszéd. A szenzoros afázia javulásának első jele lehet, ha már végrehajt egyszerű felszólítást. A javulás további jele, ha két egyszerre kapott egyszerű feladatot adekváltan végrehajt. A mindennapi klinikai gyakorlatban sokkal ritkábban észlelünk szenzoros afáziát, mint motorost. Ha a szenzoros afázia 2-3 hét alatt nem kezd el oldódni, akkor egyre kisebb az esély a megszűnésre.

Globális afázia

A globális afázia esetén a motoros és szenzoros beszédközpontok egyaránt súlyosan sérültek, ezért a beteg teljesen beszédképtelen, a beszédmegértése is teljesen károsodott. Ez az afázia forma i8s a stroke kapcsán alakul ki leggyakrabban, és rendszerint fokozatosan „megnyílik”- általában először a szenzoros komponens kezd oldódni, majd ezt követi a motoros komponens javulása.

Felépülés az afáziából

Az afáziából való felépülés gyakori. Sok afáziás beteg felépülésében az agyi reorganizációnak van nagy szerepe, vagyis a megmaradt agyterületek átveszik a károsodott agyterületek funkciójának egy részét. A felépülésnek azonban vannak strukturális korlátjai, így a kompenzációra csak bizonyos területek esetén van lehetőség. A felépülést továbbá befolyásolják az olyan tényezők, mint a nem, a kor, a nyelvi lateralitás, a kezesség és nem utolsósorban a sérülés kiterjedtsége és elhelyezkedése.

Logopédia szerepe az afázia kezelésében.

 A logopédiai terápia fő célja a sérült nyelvi funkciók javítása.

Az afázia mint nyelvi és kommunikációs zavar sok gyakorlással és fejlesztéssel javítható állapot, az újratanulás lehetséges. Ebben a hosszú folyamatban nyújt segítséget a logopédiai terápia.

A logopédiai terápia közvetlen céljai: a beszéd, illetve a szóbeli és írásbeli kifejezés újratanulása, a szókészlet növelése, a tudatos nyelvhasználat és az ezzel összefüggő metakommunikáció elsajátítása, a beszédészlelés és beszédmegértés, az artikuláció, a hangképzés, továbbá az íráshoz és az olvasáshoz, a szövegértéshez szükséges kompetenciák kialakítása, gyakorlása.

 

Javasolt cikkek:

Migrén vs Stroke

Migrén vs Stroke

Mi a fejfájás? A fejfájás a neurológiai szakrendeléseken a betegek egyik leggyakoribb panasza....

Mi a Stroke

Mi a Stroke

Mi a Stroke Mi a Stroke A stroke (gutaütés, szélütés, agyérkatasztrófa) az agy vérellátásának...

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

1 + 2 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,