+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

A STROKE kezelése. Hogyan nézzünk szembe a STROKE-kal

Mit kell tudni a stroke-ról

Sokan nem tudják, de Stroke a szélütés a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok. A felnőttkori rokkantság fő vezető oka. Emiatt kulcsfontosságú szerepe van a megelőzésnek, a jellegzetes rizikótényezők (magasvérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás, szívbetegségek, stb) mihamarabbi felismerésének, és megfelelő kezelésének.

A stroke az agy vérellátásának zavara közben kialakult károsodás, amely lehet agyérgörcs (az agy egyik ere elzáródik), vagy agyvérzés (az agy egyik ere megreped).

E tüneteket mihamarabb fel kell ismerni, és sürgősségi ellátásban részesíteni az érintetett. Az első órák igen jelentősek, időablakon (4 óra) belüli ellátás esetén csökkenthetőek a maradandó károsodások.

Tudjon meg többet A stroke jeleiről és tüneteiről

 

Stroke utáni rehabilitáció

STROKE kezelés

A stroke kezelést nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

  • Agyérgörcs esetén az elzáródást okozó vérrögöt kell eltávolítani, melyet vérrögoldó adásával, katéteres vérrög eltávolításával, vagy súlyosabb esetben műtéti megoldásokkal végzik.
  • Agyvérzés esetén a sürgősségi ellátás során sokszor nem áll rendelkezésre kezelés, a beteget az intenzív osztályon szorosan megfigyelik, alkalmanként idegsebészeti eljárásokkal akadályozzák meg a vérzést.

Azt, hogy milyen maradványtünetek (beszédzavar, mozgásszervi panaszok) állnak fent stroke után, nagyban meghatározza:

  • a szélütés milyensége,
  • a mértéke valamint
  • a sürgősségi ellátás

 

Ezek alapján alakul a rehabilitációja is, melynek elsődleges célja, hogy a beteg minél jobban önellátó legyen.

A rehabilitáció egyik alappillére a gyógytorna. Rendszeres gyógytornával, a mozgások újratanulásával, kiegészítve különböző logopédiai, pszichológiai kezelésekkel, megközelíthető a betegség előtti állapot. Célszerű felkeresni különböző stroke intézeteket, rehabilitációs központokat, melyek komplex kezeléseket tudnak nyújtani a mihamarabbi felépülés érdekében.

 

Ismerje meg a Szent Vincent Rehabilitációs Központ szolgáltatásait.

A teljes gyógyulás ritka, de ahhoz, hogy a beteg képes legyen a gyógyulás útjára lépni, és a későbbiekben ellátni saját magát, hatalmas akaraterőre van szüksége. Stroke után a felépülés egy lassú folyamat, melyhez rengeteg kitartás és türelem kell, nem csak a beteg, hanem a hozzátartozók felől is. A család támogatása és megértése fontos egy stroke-n átesett beteg életében. A környezetében levő emberek lelkierőt, motivációt tudnak nyújtani, ahhoz hogy felvegye a harcot, és leküzdje az őt korlátozó akadályokat.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

4 + 11 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,