+36 70 652 0800 info@szentvincentrehab.hu

A Gyógytorna fontossága STROKE utáni rehabilitációnál

Mi is a STROKE?

A stroke a felnőttkori rokkantság egyik fő vezető oka. Nem csak időskorban tud kialakulni. Napjainkban egyre több fiatal felnőtt válik érintetté, de ritkább esetekben újszülötteket, csecsemőket is érinthet.

Ha az agy vérellátása sérül szélütés alakulhat ki, melynek két fő típusa van: az agyérgörcs (az agy egyik ere elzáródik), és az agyvérzés (az agy egyik ere megreped). Mindkét esetben hasonló tünetek jelentkezhetnek, zsibbadás, gyengeség az arcban és végtagokban, beszédzavar, nyelészavar, látászavar, járás bizonytalan, egyensúly, koordináció elvesztése, fejfájás, szédülés.

A stroke mértékétől, illetve a sürgősségi kórházi ellátásától függően különböző neurológiai tünetek maradhatnak fent, melyek nagymértékben befolyásolhatják az érintettek mindennapjait. A maradványtünetek egyénenként változnak egészen a nem nagy jelentőséggel bíró korlátozottságtól, az ágyhoz kötött állapotig, súlyos rokkantságig terjedhetnek.

Ismerje meg a STROKE leggyakoribb jeleit.

Gyógytorna Stroke után

Stroke utáni rehabilitáció fontossága

Egy stroke-on átesett beteg életében kulcsfontosságú szerepe van a rehabilitációnak. A rehabilitáció a betegség miatt kialakult funkcióveszteségeket kívánja helyreállítani, vagy pótolni azokat, melyet a szélütés után szinte azonnal el kell kezdeni. A rehabilitáció egyik legfontosabb része a gyógytorna.

 

Gyógytorna fontossága STROKE esetén

Stroke után számos hétköznapi mozdulat károsodik, melyet újra kell tanítani az érintettnek, legyen szó a járásról, evésről, öltözködésről, tisztálkodásról, beszédről.

A gyógytorna elsődleges célja a beteg életminőségét javítani, hogy egy önálló életmódra legyen képes. Tehát a korábban már elsajátított képességeket újra kell tanítani, az aktív mozgásokat beindítani, és a kóros mozgásformákat pedig leépíteni.

Gyógytorna során minél több mozgásingerrel kell kiváltani az aktív mozgásokat, melyek nagy ismétlésszámmal, rendszeres gyakorlással újra automatikussá válhatnak, és visszaépülhetnek a mindennapok mozgásaiba. A stroke-n átesett betegek komplex kezeléseket igényelnek, melyeket kiegészíthetjük különböző fizioterápiás módszerekkel, elektroterápiával, robotterápiával. Ahhoz, hogy sikeres legyen a gyógyulás rendkívül fontos a beteg akarata és megfelelő hozzáállása, valamint nélkülözhetetlen egy támogató család, megértő környezet.

A STROKE utáni rehabilitációról az alábbi cikkben olvashat.

Ismerje meg a Szent Vincent Rehabilitációs Központ KOMPLEX szolgáltatásait.

Lépjen velünk a gyógyulás útjára!

5 + 6 =

Telefonszám

Cím

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50,